Ce sunt varicele?

Varicele reprezinta dilatatii permanente, inestetice ale venelor. De culoare albastru-violaceu, ele sunt localizate mai ales la nivelul membrelor inferioare si sunt rezultatul cresterii presiuni in vasele de sange ca urmare a unei insuficiente a sistemului venos. Aparitia lor este agravata  de obezitate, sarcina, fumat, ortostatism prelungit.

Telangiectaziile sunt vase fine, subtiri , de culoare rosu sau violaceu, cu diametrul pana in 3mm. Ele se dezvolta tot in cadrul unei insuficiente venoase dar  pot fi rezultatul doar a unei fragilitati capilare.

Care sunt complicatiile? De ce este bine sa tratam varicele?

Lasand la o parte efectul inestetic, netratate, varicele pot avea o serie de complicatii. Complicatiile frecvente sunt ulcerarea– ulcerul de gamba cu posibilitatea sangerarii si a suprainfectiei si trombozarea– blocarea vasului cu un cheag de sange.

Cum le tratam?

Preventia aparitiei varicelor la persoanele predispuse, este cea mai importanta etapa a tratamentului. Aceasta se poate realiza prin:

  • Contentie elastica ( ciorapi speciali);
  • Repausul cu membrele inferioare ridicate peste planul patului;
  • Evitarea dusurilor fierbinti ;
  • Scaderea ponderala;
  • Oprirea fumatului;
  • Efectuarea unor exercitii fizice regulate- care sa ajute la reglarea fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare;
  • Evitarea ortostatismului prelungit.

 

Odata aparute, varicele pot fi tratate chirurgical (ligaturare, flebectomie, valvuloplastie) sau pot fi sclerozate- prin injectarea unor substante in vas. Exista in prezent tehnici noi prin care vasele sunt inchise cu ajutorul laserului endovenos sau aparatelor de radiofrecventa.

Vasele fine, telangiectaziile, pot fi inlaturate prin sclerozare sau pot fi inchise cu ajutorul  laserului vascular, fara a ramane semne.

Inaintea oricarui tratament este indicat efectuarea unui examen Doppler venos care va da informatii suficiente legate de starea sistemului venos la nivelul membrelor inferioare.

Comments are closed.

Post Navigation