Dermatita atopica este o boala inflamatorie cu evolutie cronica, recidivanta,  caracterizata de pusee de eczema (placi rosii cu scuame). Afecteaza aproximativ 10-30% dintre copii, mai ales de varste mici.

Afectiunea modifica intens calitatea vietii atat a copilului dar si a parintilor.

Patogenia este complexa, bazata pe o predispozitie genetica  si are numerosi factori trigger (agravanti): alergeni, infectii, factori iritanti;

Alergia alimentara poate fi si ea un trigger al dermatitei atopice. Cela mai frecvente alimente implicate sunt: laptele de vaca, ouala de gaina, nuci, soia, aluna, peste, grau (responsabili de >90% din alergenii alimentari).  Alergia alimentara este cu atat mai frecventa cu cat debutul dermaitei atopice este mai precoce (3 luni).

 

Deobicei reactia alergica se manifesta la 2 ore dupa ingerare si mult mai rar, tardiv (pana la 48ore).

 

Indicatiile  pentru a investiga o eventuala  alergie alimentara, in cazul unui copil cu dermatita atopica sunt:

  • observatia clinica a agravarii lezinilor cutanate, dupa ingestia unui anumit aliment;
  • forme moderat-severe de dermatita atopica care nu raspund la tratamentul adecvat;

Metode de investigatie: prick-teste; dozare de IgE specifice, dieta de eliminare, oral food challenge.

Prick-testele si valorile mari de IgE specifice, pot sa nu coreleze cu clinica pacientului, adica nu intodeauna un IgE pozitiv se coreleaza cu agravarea a leziunilor cutanate.

Dietele de eliminare pe o durata de 4-6 saptamani, daca determina ameliorare leziunilor, confirma posibila reactie alergica la alimentul respectiv.

 

Tratamentul in cazul unei dermatite atopice asociata cu o alergie alimentara este controversat.

 

  • Eliminarea alergenului, desi determina imbunatatirea reactiei cutanate, poate duce la reactii alergice severe in cazul unei ingetrari accidentale.
  • Totodata dieta aduce lipsa de beneficiu prin eliminarea unor nutrienti benefici dezvoltarii copilului.
  • In plus trebuie cunoscut faptul ca alergiile la lapte, grau, ou si soia sunt de scurta durata si diminueaza in 1-3 ani.

 

Referinte:

  1. Bergmann ,Evaluation of Food Alergy in Patients with atopic Dermatitis, J Allergy Clin immunol: In practice , vol 1,nr1, 22-28;
  2. Spergel JM, Food Allergy in Infants with atopic dermatitis : limitations of food specific IgE measurements, Pediatrics 2015,dec; 136(6)
  3. Chang A, Natural History of Food Triggered Atopic Dermatita and Development of Immediate Reactions in Children

 

One Thought on “Dermatita atopica si alergia la alimente

  1. It’s really a great and useful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Post Navigation