Toxina botulinica este o neurotoxina produsa de o bacterie- Clostridium botulinum.

Pionierii utilizarii in scop cosmetic a toxinei botulinice au fost doi soti, medici canadieni, unul oftalmolog si cel de al II-lea dermatolog. Acestia utilizeaza toxina in tratamentul ridurilor glabelare, in anul 1992.

Toxina botulinica de tip A inhiba eliberarea neurotransmitatorului acetil- colina la nivelul jonctiunii neuro-musculare. Astfel apare imposibilitatea temporara de contractie a grupuli de muschi respectiv.

Efectul se instaleaza in 2-4 zile, este maxim in 7-10 zile si dureaza 3-6 luni, timp in care contractia musculara se reia treptat.

In conditiile injectarii repetate se poate observa o usoara atrofie a musculaturii ceea ce poate avea ca rezultat o scadere a numarului de sedinte de tratament sau a dozei de toxina necesar pentru mentinerea efectului clinic.

Mecanismele imbatranirii cutanate sunt complexe. Ele sunt influentate de factori intrinseci si extrinseci (efectul razelor UV, gravitatia). Musculatura mimicii are rol definitoriu in aparitia ridurilor dinamice. Expresiile faciale determina aparitia unor riduri initial vizibile doar in timpul miscarii dar care ulterior sunt vizibile si in repaus.

Tocmai prin mecanismul precizat mai sus toxina botulinica este metoda ideala de a corecta ridurile de expresie. Injectarea toxinei  paralizezeaza muschii dar in timp induce si o redistribuire a fibrelor de colagen la nivelul dermului, astel incat, injectari repetate  pot sa diminueza cantitatea de toxina necesara.

Comments are closed.

Post Navigation