Parul este coafat, vopsit, mereu aranjat fiind o unealta a atractiei feminine. Multe femei se confrunta cel putin odata in viata cu un episod de  diminuarea podoabei capilare.

Cauzele pot fi diferite… orice eveniment stresant, sarcina, deficitul de fier sau vitamina D, unele medicamente administrate, curele de slabire, afectiuni endocrine, toate pot fi substratul rarefierii parului.

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare investigatii suplimentare, stabilite in urma consultului clinic: analize de sange (care sa ateste modificari hormonale sau deficitul de fier), dermatoscopia ( vizualizarea scalpului cu ajutorului unei lupe speciale) sau biopsia.

Caderea difuza a parului poate fi  astfel incadrata in diferite diagnostice: efluvium telogen, alopecia  areata forma difuza, alopecie androgenetica , alopecie frontal fibrozanta.

Aceste afectiuni dermatologice pot fi stabilite de medicul dermatolog in urma investigatiilor.

Uneori pentru refacerea podoabei capilare sunt necesare tratamente pe durate lungi de timp, si se poate intampla ca afectiunea sa nu fie complet reversibila chiar si in urma unor tratamente corecte.

Administrarea unor suplimente pentru par fara consultul medicului poate avea efecte negative deoarece unele substante in exces poat fi chiar ele cauza caderii parului.

 

Adevarat sau fals despre minoxidil:

Minoxidilul da dependenta– Fals.Minoxidilul actioneaza atat timp cat este aplicat. La intreruperea lui unele afectiuni cronice isi urmeaza cursul.

Minoxidilul determina cresterea parului in zone nedorite.– Adevarat. Insa problema este reversibila la intreruperea tratamentului.

Minoxidilul poate irita scalpul. – Adevarat. Insa se pare ca cel care cauzeaza iritatia este vehicolul- propylene glycol.

Minoxidilul agraveaza caderea parului.– Fals. In primele doua saptamani de tratament este posibil sa existe o accelerare a caderii parului, insa este datorata despriderii firelor ce urmau oricum sa cada si care sub efectul medicametului sunt inlocuite de unele noi.

“Pentru a avea un par frumos, lasa un copil sa isi treaca degetele prin el in fiecare zi.”Audrey Hepburn

Comments are closed.

Post Navigation