Si femeile pot suferi de o rarefiere a parului in regiunea fronto-parietala, similar cu barbatii. Desi rarefierea nu este la fel de severa, in majoritatea cazurilor, ea determina un important impact psihosocial.  Aceasta afectiune poarta numele de  alopecia androgenetica la femei sau FPHL (female pattern hair loss).

Incidența alopeciei androgenetice la femei crește odată cu avansarea în vârstă  dar, se poate dezvolta în orice moment înainte sau după pubertate. Afectiunea se agraveaza dupa menopauza sau in prezenta unor afectiuni endocrinologice, asa cum este sindromul de ovar polichistic.

Diagnosticul de FPHL este clinic. Tricoscopia este o metoda simplu de efectuat, care confirma diagnosticul. De obicei biopsia nu este necesara, ea fiind indicata doar in cazul în care  diagnosticul este incert.

Datele de laborator pot arata modificari ale nivelului de vitamina D si fier.

Statistic, s-a observant ca pacientii cu alopecie androgentica, atat femei cat si barbati au un risc mai mare de a asocia dislipidemie, probleme cardio-vasculare si diabet.

Tratamentul este indicat de catre medicul dermatolog, individualizat fiecarui caz. In cazurile severe poate fi necesar transplantul de par. Pentru a preveni agravarea afectiunii, tratamentul trebuie inceput inca de la primele simptome.

Comments are closed.

Post Navigation