Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate.

De ce apare?

Acneea este rezultatul obstructiei si inflamatiei foliculului pilos. Mecanismul apartiei se poate rezuma pe scurt la patru elemente interconectate: producerea in exces de sebum, descuamarea ineficienta a epiteliului, prezenta unor mediatori ai inflamatiei si activitatea locala, crescuta a  unor hormoni( ex. testosteron).

Factori ce influenteaza aparitia acneei…

Acneea are un substrat genetic („mostenire de familie”) insa  este puternic influentata de factori de mediu. In scopul identificarii acestora s-au factut diverse studii plecand de le observatii clinice asupra unor populatii care nu dezvolta leziuni de acnee.

Este cazul  unor triburi din  America de sud (Paraguay si Papua Noua Guinee ) care consuma alimente foarte putin procesate. Indivizii acestor triburi nu sunt hipertesivi si nici  obezi si  nici nu dezvolta leziuni de  acnee.

Similar si la eschimosi sau popoarele Zulu (Africa) nu dezvolta acnee in mod normal. Aceasta apare insa in momentul in care indivizii acestor comunitati se muta in zone civilizate..

Care sunt alimentele cu efect negativ asupra leziunilor de acnee?

S-au investigat asocierea leziunilor de acnee cu obezitatea, dieta hiperglucidica, consumul de  ciocolata si de lapte.

S -a observat  ca dieta hiperglucidica  si laptele sunt  cel mai puternic legate de aparitia leziunilor de  acnee.

Laptele  de vaca se pare ca influenteaza aparitia leziunilor de acnee prin substantele continute: reprezentate in primul rand de  hormoni.

 

Pentru dieta hiperglucidica explicatia poate  fi legata de stimularea  un factor de crestere similar insulinei  IGF-1(Insulin growth factor) cu efect  pro-activator al a actiunii hormonilor androgeni. Acestia din urma stimuleaza activitatea sebacee a foliculului.

S-a dovedit ca dieta hipoglucidica ( continut scazut in dulciuri concentrate: prajituri, ciocolata, etc) este eficienta in tratamentul acneei.

 

 

Comments are closed.

Post Navigation